Първолаците от 8 до 17 ч на училище

Първолаците от 8 до 17 ч на училище

 

Първолаците ще ходят на училище от 8 до 17 часа всеки учебен ден. Ако родителите им са съгласни. До 11,30 ч те ще усвояват новите уроци. След това ще имат занимания, разделени условно на три блока - игри, самоподготовка, спорт. Тук ще влизат участията в музикални групи и клубове по интереси (театрални, музикални и т.н).

 

Ако родителите обаче искат детето им да не стои в училище по цял ден, могат да си го вземат. Повечето директори са изготвили “плаваща схема” на заниманията, така че родителят да може да си вземе детето в 14 ч, 15 ч или 16 ч, ако прецени, че то не може да издържи. Има опция обучението да бъде и по друга формула - два часа преподаване на уроци, два самоподготовка, два игри и т.н.

 

Целодневното обучение ще е задължително да бъде въведено от училищата, но е доброволно за родителите, уточни съветникът към на просветното ведомство Асен Александров пред “Труд”. Семейството само ще определи времето на престой на първолака в клас. Нямало да има също така проблеми, ако детето е записано да спортува на друго място или пък да учи допълнително езици или музика. Само в 100 училища, от които около 20 в София, има проблем с осигуряването на помещения за целодневните занимания. В останалите населени места цели стаи стоели празни и можело да се използват за първолаците. Там, където училищата са пълни с деца, малчуганите от първи клас ще учат и играят на едно място - в клас. “В София и досега имаше училища с целодневно обучение, така че има опит и не очаквам проблеми”, каза Ваня Кастрева, шеф на просветния инспекторат в столицата.

 

Заниманията в следобедните часове могат да се правят от възпитатели или от специалисти по музика, театър или спорт, уточни Александров. Нямало проблем и цялата организация да се прави от началния учител, тъй като той имал нужната за “свободните занимания” квалификация.

 

Очаква се над 59 000 първокласници да тръгнат на училище тази есен. За целодневното образование са дадени 7,5 млн. лв. до края на годината. За следващата ще са нужни 21 млн. лв.

Източник:http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=604817





{START_COUNTER}