"На училище": Първият учебен ден по света

Посрещане на германски първолаци

© Associated Press

Посрещане на германски първолаци


В поредицата "На училище"  до 30 септември ще публикуваме полезна информация за най-важните неща, които не трябва да забравяте в дните преди и непосредствено след началото на учебната година. Тази седмица основната тема са първите учебни дни - празникът в началото и адаптацията след това, как върви животът в училище, как да се справим с проблема с насилието, полезен или вреден е интернет за ученето.

За всеки, който е тръгнал на училище в България в последните няколко десетилетия, първият учебен ден изглежда горе-долу еднакво: големи букети, нови дрехи, музика, пълни дворове и просълзени учителки. Подготовката е започнала поне седмица преди 15-ти септември, родителите няколко пъти са натъртили, че това е важен ден, а по-големите ученици са им отвърнали с поглед, изпълнен с досада: "Толкова пък вълнения за деня, в който ...ваканцията свършва". 


По света, оказва се, първият учебен ден не е задължително тържествен за ученици и учители. Датите на началото на учебната година, както и традициите при откриването й са разнообразни. Ето няколко примера как започва годината в различни страни.




В голяма част от Европа първият учебен ден е на 1 септември, като в някои - като Германия и Великобритания, може да варира от края на август до дните от първата седмица на септември в зависимост от регионалните власти.


Очаквано в по-северните страни и райони училището започва още през август. В Испания учебните занятия започват обикновено около средата на септември, докато в Италия децата отиват на училище през третата седмица на септември.


На повечето места няма общи тържества за всички ученици в училището с празнични речи и песни. За интересното начало на учебната година се грижат отделните класни ръководители. Любопитното е, че традицията за поднасяне на букети на учителите не е твърде разпространена. Даже обратното - в някои училища в Полша, например, учителите раздават цветя на първокласниците.


По-големите ученици се задоволяват с това да научат програмата си, а ако са в ново училище, да разучат сградата. И естествено да обсъдят със съучениците кой как е прекарал ваканцията (която също варира в отделните държави).


Първокласници в Германия

© Associated Press

Първокласници в Германия


Разбира се, има и изключения. В Германия, например, откриването на учебната година е изключително тържествено, като най-щастливи са малките ученици. До двора обикновено ги изпраща цялото семейство, а там ги посреща реч на директора и песните на по-големите ученици.


Забавата продължава с най-хубавото – първолаците получават пълни с лакомства и дребни подаръци цветни хартиени конуси Schultüte (буквално от немски – "училищна фуния").


Празникът продължава в тесен кръг в класните стаи, където учителите обикновено са подготвили игри и забавления, за да може децата по-лесно да навлязат от детската градина в училището. По подобен начин преминава и отбелязването на деня в Австрия.


Италианчета отиват за първи път на училище

© Associated Press

Италианчета отиват за първи път на училище


Първият учебен ден в САЩ също варира в отделните щати, но най-често е началото на септември, обикновено веднага след Дена на труда, който е през първия понеделник от септември). Това, което го отличава от останалите учебни дни е, че е по-кратък.


За забавленията и първите впечатления на малките ученици се грижат класните ръководители, докато по-големите трябва да се справят с разучаването на програмата с часовете, които в САЩ са според избора на всеки ученик. В част от гимназиите, например, през първия учебен ден има специални часове за ориентация на новото място.


Във Франция учебната година започва в началото на септември и приключва в началото на юли. Учебната седмица е четири дни, а сряда е почивен.  


В Русия  заниманията са от 1 септември, като в повечето училища има официално посрещане с цветя и музика.


Ученици от Северна Корея с цветя и конфети пристъпват училищния праг за първи път.

© Associated Press

Ученици от Северна Корея с цветя и конфети пристъпват училищния праг за първи път.


Лятната ваканция в Австралия, Бразилия и други страни от Южното полукълбо свършва в края на януари, а учебната година продължава докъм средата на декември. В Австралия учебната година е разделена на четири срока, като между тях учениците имат възможност да отдъхнат от уроците.


Нетрадиционни за нас, а и за повечето жители на Северното полукълбо училищни срокове има още в Южна Корея, макар и нейното разположение да е на север от Екватора. Там учебната година започва през март и продължава до юли, а след известна почивка продължава от септември до февруари.


Японски ученички в униформи

© Associated Press

Японски ученички в униформи

  
В Япония сроковете са три, а учебната година започва през април и свършва следващия март, като почивките са през лятото, зимата и пролетта. В островната държава униформите са задължителни, като има строги правила за прическите, аксесоарите, обувките и дори чорапите.


Всичко, което трябва да знаете за: