Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн обучението на първокласници - предизвикателство пред учители и родители

Снимка: БГНЕС

От 21 октомври всички училища в Община Видин, а и в още 6 общини от област Видин, преминаха на онлайн обучение. Обучението от разстояние е предизвикателство за всички- учители, ученици и родители, но няма спор, то е трудно и сложно за най-малките - първокласниците. Защото, трудно можем да си представим как се придобиват базови умения при писане на ченгелчета, чертички и лулички без директен контакт.  


Безспорно дистанционното обучение е най-трудно за най-малките, трудно е и за нас, но сме принудени и се справяме според ситуацията, обясни за Радио Видин Петър Младенов, класен ръководител на 1-ви клас в ОУ "Иван Вазов" във Видин:


"Обучението на първокласници онлайн е мисия невъзможна, или по-точно- възможна дотолкова, доколкото техниката, нагласата на децата го позволява, но така зададен въпроса трябва да споменем куп обстоятелства и куп "ако", за да се случат нещата поне на малък процент, приближавайки се до присъственото обучение. Принудени сме да го правим - правим го, полагаме усилия. Радващото за мен като начален учител е че усилия полагаме не само ние учителите, но и родителите, за което им благодаря. Доколко децата ще успеят - имам разбира се отговор - някои малко повече, други по-малко, трети - хич, но ще го направим както трябва и след това ще се опитаме в присъственото да изправим нещата, доколкото е необходимо, но на първо място наистина е здравето на всички, на децата на първо място... "


По думите на Петър Младенов, обучението от разстояние лишава децата от живия контакт с учителите, който е особено важен в първите срещи на детето не само с чертички и ченгелчета, а и със света на науката изобщо: 


"Чарът на обучението на първи клас, ако се абстрахираме от всички училищни истории, родителски коментари и какво ли не още - чарът на обучението на първокласника е точно в това - да застанеш до него, да му хванеш ръчичката и заедно да изпишете онова, което трябва. Това е не само педагогически похват, това е и силно психологически похват, защото близостта на учителя с детето в тази възраст е онова нещо, което изстрелва детето в друга орбита. Ние като възрастни не си даваме сметка за тези неща, но повярвайте, първоколасникът търси близостта на своя учител, търси директния телесен контакт с него, за да придобие своята увереност. Е, как да стане? Няма как да стане, а момента е точно този, че трябва ние да държим тази малка ръчичка и да я водим по редовете, по квадратчетата, да пишем онези ченгелчета, опашчици, камшичета и така нататък. Трудно е."


Трудности при обучението изпитват не само учителите. Ако по-големите ученици са изработили навици за самостоятелно учене, то при първокласниците е абсолютно наложително присъствието на по-възрастен. Как успяват да се справят децата, разказа за Радио Видин родител на първокласник:


"Разбира се, предпочитам децата ми да се обучават в училище, защото няма алтернатива, която да замени присъственото обучение, контакта с учителя, но не на всяка цена. Когато се налага, бих могла да се примиря и с онлайн обучението... В първи клас е много трудно. Необходимо е, когато са в училище, дори на моменти учителката да им държи ръката при изписването на букви и елементи. Концентрацията на децата в училище, в час е много по-добра и учителката ги мотивира да учат и да се концентрират, отколкото пред компютрите. Те самите в първи клас се запознават с нови приятели в училище и социалния контакт наистина е много важен, както и личния контакт с учителя... Аз нямам нищо против тестването на децата и родителите- за собствена сигурност би трябвало да не са против".



Учениците от 1-ви до 4-ти клас  ще могат да се върнат в училище най-рано на 10 ноември с тестване два пъти седмично в класните стаи чрез тестове, съобщиха от Министерството на образованието и науката. За да се върнат в клас, половината от родителите на учениците от 1-ви до 4-ти клас, трябва да бъдат съгласни децата им да бъдат тествани. Другата опция пред родителите е да представят валиден документ, че детето е преболедувало коронавирус. 



Повече чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинският художник Петър Дарковски показва свои творби във Великденска изложба в Орешак

Видинският художник Петър Дарковски участва със свои творби във Великденска изложба на Плевенското дружество на художниците, подредена в една от залите на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак. Макар че живее и работи във Видин, Петър Дарковски е част от творческата организация на художниците в Плевен. За..

публикувано на 01.05.24 в 16:26
Археологът Ваня Ставрева изнася беседа пред посетители на Исторически музей

Археолог: Промените в праисторията са свързани с промени в труда

Намираме повод в  Международен ден на труда -1 май, за да се върнем към самото начало на тази основна човешка дейност и да разберем как се е променяла и какъв е приносът ѝ за човечеството. Тръгваме от онова далечно минало, за което няма никакви писмени данни, а според някои хипотези по това време трудът бил чисто женска дейност. Това каза археологът..

публикувано на 01.05.24 в 15:00

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20

Видинчани със забележки към заграденото пространство за кучета

Две са поставените пейки в заградено пространство за разходка на кучета в парка "Владикина бахча". На тях могат да сядат стопаните, дошли с любимците си. Потърсихме мнението на ползващите пространството, за да разберем имат ли забележки или предложения за него: "Моето мнение, че заграждението не е направено като хората. Част от..

публикувано на 30.04.24 в 14:20

Кога ще се ремонтира пътя Връшка чука - Киреево

В много лошо и дори опасно състояние е третокласният път, който води от ГКПП "Връшка чука" към село Киреево. Пътят води към Е79 до Димово и Белоградчик. Опасни са банкетите и канавките, които са доста дълбоки и създават опасност от пропадане на леки коли. Проблемният участък е с дължина  около 4 км.  Оказва се, че лошото състояние на..

публикувано на 30.04.24 в 12:50

Благотворително събитие подкрепя онкоболни жени от Северозапада

Благотворителен коктейл в подкрепа на онкоболни жени ще се проведе във Враца. Целта е да бъдат закупени помощни средства - тюрбани и гръдни епитези, за пациентки на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца, които са от цяла Северозападна България.  Идеята за благотворителното събитие е на Инициативния комитет за борба с рака на гърдата. Създаден от..

публикувано на 30.04.24 в 11:25